Yaza girerken soframızda yer almaya başlayan enginarı faydalarını öğrendikten sonra mümkün olduğunca sık pişirmeye çalışırım. Bazen annemin yaptığı gibi iç baklayla, bazende bütün olarak üzerine havuç, patates ve bezelye ile süsleyerek ama bence enginarın olmazsa olmazı dereotu..
• Antioksidanlar serbest radikallerle reaksiyona girerek (onlarla bağ kurarak) hücrelere zarar vermelerini önler.
• Enginar en etkili antioksidan diyetidir. Enginar, karaciğerde yağ birikimini önler, aynı zamanda karaciğerde biriken nikotin, alkol ve yağın vücuttan atılmasını sağlar.
• Enginarın doymuş yağ oranı oldukça azdır ve kolesterol içermez. Posa bakımından zengindir.
• Enginardaki cynarin ve luteolin adlı maddeler trigliseridin ve kolesterolün düşmesinde rol oynar. Luteolin LDL nin oksitlenmesini önler.
• Kalp hastalıkları, Amerika’daki ölümlerin en büyük sebeplerinden biridir ve enginar bu ölümcül hastalığa karşı savaşta baş yardımcılardan biri olarak yer alır. Enginar, atar damarlarda plak formasyonuna yol açabilecek kolestrolun oksidasyonunu bloke eden luteolin adlı flavonoidin kaynağıdır. Bir başka kalbe yararlı madde olan folat bakımından zengindir. Çözünür lif açısından da yararlı olduğundan kolestrol düzeyini düşürmek için birebirdir. Aynı zamanda bütünüyle yağsızdır.
• Enginardaki karbonhidrat insülin formatında olduğu için bu sebze şeker hastaları içinde önemli bir besindir. Enginardaki karbonhidratlar kan şekerinin kontrolünü sağlar.
• Enginarda safra akışını uyaran ve karaciğer yağlanması rahatsızlıklarına karşı ciğeri koruyan ciarin adlı terkibi içerir. Bazı sağlıklı besin üreticileri, karaciğeri doğal yollardan korumak için enginar özünü pazarlamaktalar. Enginardaki cynarin adı verilen madde karaciğer ve safra kesesinde biriken nikotin, alkol ve yağın temizlenmesine yardımcı olmaktadır.
• Hazımsızlığa meyilliyseniz, özellikle şişkinlik ve gaz şikayetiniz varsa, bir enginarı salatanızın üzerine küçük küçük kesip yiyin. Bir çalışma, enginar ekstresi (özü) nin, yemekten sonra bazı insanların yemekten sonra deneyimledikleri hazımsızlığın rahatsızlık verici semptomlarını azalttığını göstermiştir. Enginar bu işlemi, sindirimi hızlandıran safra salgısını uyararak başarır.
• Bir ölçü pişmiş enginarda, bol miktarda vitamin ve mineral, önemsenemeyecek az ölçüde yağ, ve sadece kırk kalori vardır.
• B6 ve C vitamini ve magnezyum, kalsiyum, fosfor, manganez gibi mineraller içerir.
• Enginar alırken koyu yeşil renkte olmasına, kabukların sert ve açılmamış olmasına dikkat edilmesi gerekir.
Nasıl Yararlanmalı – Enginar Nasıl yapılır?
Haşlayın, ızgara yapın, pişirin, garnitür olarak kullanın. Sosunu yapın, ya da şık bir salataya ilave edin.
Enginar alırken yeşil yapraklarının ucuna dikkat edilmelidir. Ucu siyah yaprağı olan, yaprakları birbirinden çok ayrı duran ve üstünde siyah lekeleri olan enginar bayat olduğu için alınmamalıdır.
Enginar uygun koşullarda saklanırsa 2 haftaya kadar tazeliğini muhafaza eder.
Canım çok severim ellerine sağlık,inşallah kuzun iyidir şimdi...Hayırlı cumalar,sevgiler...
YanıtlaSilTeşekkür ederim Deryacım. Maşallah kuzum çabuk toparladı iyi şimdilik
YanıtlaSil