24 Haziran 2009 Çarşamba

İşyerinde nasıl giyinilmeli ?

ÇALIŞANLARA ÖNERİLER!

İnsan Kaynakları uzmanları profesyonel görüntüden uzak giyim seçimleri yüzünden satışların düştüğü, müşteri şikayetlerinin arttığı ve iş yerinde profesyonellikten uzaklaşıldığı konusunda hemfikirler. Rahatlık ve kişisel tercihlerin profesyonel görüntünün önüne geçmesi çalışanların itibar kaybından istedikleri terfiyi elde edememelerine varan ağır bedeller ödemesine sebep oluyor.Peki işyerinde neler giyilmemeli? Bu konuda 3 genelleme ile yola çıkabiliriz.

1.Teniniz ne kadar çok görünürse o kadar resmiyetten ve profesyonellikten uzak bir etki bırakırsınız.

2.Giyim tarzınız ve bu konuya yaklaşımınız sizin diğer profesyonel yeteneklerinizle ilgili izlenimleri şekillendirir.

3.Kurumunuzu davranışlarınızla olduğu kadar giysilerinizle de dışarda nasıl temsil ettiğiniz itibar ve güven oluşturmanızda belirleyicidir.

İş yerine giyilmemesi gereken 10 yanlış kıyafet

1.Egzersiz kıyafetleri

Eşofmanlar, sweat-shirtler ve tenis ayakkabılarınızın da giyileceği uygun ortamlar vardır ama bu sektörlerde çalışmadığınız sürece profesyonel giyimde bu kıyafetlerden uzak durulmalıdır.

2.Parti kıyafetleri

Gece dışarı çıkmak üzere program yapmış olsanız dahi pırıltılarla, dekoltelerle, frapan kıyafetlerle gündüz işe gidilmemelidir. Parti kıyafetlerinizi, partilere saklayın yani 5?ten sonraya...

3. Dekolteler

İş hayatında ciddiye alınmak istiyorsanız, göğüs dekoltenizi sergilemekten kaçınmanızı tavsiye ederiz. Bir erkeğe ciddi bir konuyu anlatırken gözlerinin nerelerde gezindiğinden rahatsız olduğunuz bir an oldu mu? O zaman göğüs dekoltenizi kontrol altında tutmakta fayda var.

4. Beli açık bluzlar

Oryantal değilseniz iş yerinde belinizi ve göbeğinizi sergilemeniz gerekmiyor öyle değil mi? Dikkati çekmek istediğiniz nokta dekolte olmadığı gibi göbeğiniz de değil, biraz daha yukarı, yüzünüze dikkat çekmeye ne dersiniz?

5. Alçak kesim pantolonlar

Aşırı alçak kesimler hareketlerinizi kısıtlayacak ve farkında olmadığınız anlarda istenmeyen bölgelere dikkat çekecektir. İç çamaşırı hataları ile birleştiğinde de görüntünün profesyonellikten çok uzaklaşacağı kesin.


6. En mini çok mini

İlk maddede belirttik itibar ve güven için teninizi cömertçe sergilemeyin. Mini eteklerinizi iş dışı aktivitelere saklamak bir profesyonel için akıllı bir strateji olacaktır.

7. Parmak arası

Sahil güvenlikte çalışmıyorsunuz değil mi? Ya da plaj cafe?de? Parmak arası terliklere bayılıyoruz, çok rahatlar, çok şekerler ama ofis içi giyim için hiç uygun değiller.

8. Bantlı sandaletler

Çıplak bacaklar ve yüksek topuklu bantlı ayakkabılar. Profesyonellik mi? İş yerinde ciddiyetten ziyade parti ve eğlenceyi çağrıştırıyorlar, haklısınız.

9. Mesaj içerikli üstler

İstediğinizi sevebilirsiniz. Müzik, basketbol, Madonna ya da dondurma... Peki bunu işte giydiğiniz t-shirtlerle ifade etmek yerine yeri geldiğinde sözcüklerle paylaşmaya ne dersiniz? Mesaj içerikli t-shirtlerinizi de hafta sonu sinemaya giderken değerlendirebilirsiniz elbette.

10. Piercing ve dövme

Eğer insanlar burnunuza, kulağınıza, ya da dilinize dikmişse bakışlarını emin olun söylediklerinizi dinlemek yerine dövmenizi anlamaya çalışıyor olabilirler ya da burnunuzdaki küpenin canınınız acıtıp acıtmadığını düşünüyor olabilirler. İş arkadaşlarınızın ve müşterilerinizin dikkatini dağıtmayın, bırakın işe odaklansınlar.Bu kuralları çok katı bulmuş olabilirsiniz, hele bir de yaratıcı sektör çalışanı iseniz duyduklarınız hiç hoşunuza gitmedi. Kişiliğimi yansıtmama engel bütün bunlar diyorsunuz.Haklı olabilirsiniz. Ancak iş hayatında olumlu ve kalıcı bir izlenim yaratmak için ya uygun giyinirsiniz ya da yanlış algılanırsınız. Beklentilere uygun bir görüntü çizmiyorsanız itibar kaybedebilir, size duyulan güveni sarsabilirsiniz. Okul yıllarında bir takımda oynadınız mı? Diyelim ki basket takımındaydınız. Formanız üzerinizde olmadan bir maça çıktınız mı hiç? Bu şartlarda oynamanıza izin verilir miydi? Elbette hayır. Peki neden? Çünkü uniformalar oyuncuların hangi takıma ait olduğunu belirtir, izleyici ve hakem kim hangi takımdaydı düşünmek ve anlamaya çalışmak zorunda kalmadan bir bakışta bunu anlar ve oyunu izlemeye konsantre olur.İş yaşamında giyim de aynı göreve hizmet eder. Belli kuralları vardır, bu kurallar sektöre ve işin içeriğine göre, kurumun imajına göre ve müşterinin beklentilerine göre şekillenir. İş hayatındaki imajınız içinde bulunduğunuz sektöre, mesleğinize, pozisyonunuza, yaşadığınız bölgeye ve ortama uygun ve tüm bu değişkenlerin gerektirdiği resmiyet ve entellektüel seviye ile uyumlu olmalı. Tüm bunlar hakkında kararlar verirken kimlerle iletişim halinde olacağınızı, nasıl algılanmak istediğinizi ve ulaşmak istediğiniz amacı gözönünde bulundurmalısınız.


Suna Kabadayı

İmaj Danışmanı

5 yorum:

  1. KANKİM :)) ARTIK İNSANLAR KIYAFETLERİDE KARIŞTIRDI BİR BAKIYORSUN PARTİYE GİDER GİBİ İNSANLAR BİR BAKIYORSUN YATAKTA KALKMIŞ GİBİ :)) SSADECE İŞYERİ GİYİM KUŞAMINDA DEĞİL GÜNLÜK YAŞAMDADA BÖYLE GÖZ ZEVKİ DİYE BİŞİ KALMAMIŞ MİLLETTE YADA AYNALARI YOK NE DİYİM :))

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten bende bir çalışan olarak bir çırpıda okudum ve çok hak verdim....Sonuna kadar doğru....

    YanıtlaSil
  3. Akdenizden kucak dolusu sevgiler arkadaşım,kal sağlıcakla

    YanıtlaSil
  4. evet arkadaşlar uygun olsun olmasın, yakışsın yakışmasın herkes herşeyi giyiyor malesef

    gülcüm bizden de sana sevgiler

    YanıtlaSil
  5. kesinlikle hepsine katılıyorum her ortamın bir genel kuralı vardır ve olmalıdır da ama insanlar artık herşeye saygılarını yitirdiler maalesef ki

    YanıtlaSil

Değer verip yorum yaptığınız için çok teşekkürler

Yorum yapabilmek için;
Yorumunuzu yazdıktan sonra ADI/URL yazan yere tıklayıp sadece adı yazan yere isminizi yazmanız yeterli.