11 Eylül 2009 Cuma

Bursanın düşman işgalinden kurtuluşunun 87. yılını kutluyoruz...



Bursa, her yıl 11 Eylül günü 2 yıl 2 ay 2 gün süren Yunan işgalinden kurtuluşunu kutlar.
Bursa, 1. Dünya Savaşı sonrasında 8 Temmuz 1920'de Yunanlılar tarafından işgal edilmişti.

11 Eylül 1922'ye kadar esaret altında kaldı.
Bursa'nın işgali üzerine TBMM'de Başkalık Kürsüsü'ne siyah bir şal örtülmüş ve işgalden kurtulana kadar kaldırılmamıştır.
Başkomutanlık Meydan Savaşı'nın kazanılmasından sonra Türk kuvvetleri 10 Eylül 1920'de Bursa üzerine yürüyüşe geçmiş ve 11 Eylül günü 48. Süvari Alayı 3. Bölük Komutanı Şükrü Naili (Gökberk) Bey, Bursa Belediyesi Binası’na Türk bayrağını dikmiştir.
Bursa Oynar Güvercini yetiştiren Bursalılar, Bursa'nın kurtuluşunu besledikleri tüm beyaz güvercinleri uçurarak kutlamışlardı.
Bursa'nın Kurtuluşu günümüzde; Atatürk Anıtı önünde yapılan kılıç-kalkan ekibi dansları, mehter takımının gösterisi, Bursaspor futbolcularının ve özel köstümlü Harley Davidson motorcuların da katıldığı geçit töreni, Şükrü Bey'in Çekirge- Dobruca yolundaki şehitlikte yer alan mezarının ziyareti, Büyükşehir Belediye Bandosu'nın konseri, Muharip Gaziler Derneği'nin temsili olarak şehre girerek tarihi büyükşehir belediye binasına bayrak çekmeleri gibi gösteri ve törenlerle kutlanır. Gün boyunca Tophane Parkı'ndan top atılır.

3 yorum:

  1. Canım Bursam,tarih kokulu yeşil şehir...Kurtuluşun kutlu olsun...

    YanıtlaSil
  2. böyle illerimizin kurtuluş coşkularını yaşarken, geçmişi anmak ve hatırlamak ne güzel.

    YanıtlaSil
  3. Bize bu cennet gibi vatanı tekrar kazandıran başta ATA'mızı ,şehit ve gazilerimizi şükran ve minnet duygularıyla anıyor, mekanlarının cennet olmasını diliyorum.

    YanıtlaSil

Değer verip yorum yaptığınız için çok teşekkürler

Yorum yapabilmek için;
Yorumunuzu yazdıktan sonra ADI/URL yazan yere tıklayıp sadece adı yazan yere isminizi yazmanız yeterli.